Fasansfulla faster

av David Walliams


Stella är en liten flicka som bor i en stor herrgård med sina föräldrar, och sin hemska faster. En dag vaknar hon och kan inte röra ens på lilltån. Hela hennes kropp är hårt inlindad i bandage. Efter ett tag dyker faster Alberta upp med sin ständiga följeslagare, en stor uggla. Hon berättar glatt att Stella varit med i en olycka och brutit varenda ben i kroppen. Hennes föräldrar är döda. Nu ska "fasterifaster sköta om lilla Stella", säger hon. Faster, som aldrig gjort en snäll sak i hela sitt liv. Som spelat bort både sina egna pengar och Stellas pappas pengar på loppspel. Som valde att strida för tyskarna i kriget för att de hade snyggare uniformer och spänner fast sin älskade uggla i en sträckbänk för att han ska bli ännu större.


Stella blir förtvivlad men anar genast oråd. Hon vet att hennes faster alltid velat åt släktgodset som Stella nu ärvt. Och mycket riktigt, fastern gör sitt bästa för att bli av med Stella. Men hon får oväntad hjälp och tänker inte ge sig utan kamp.



Det är en skruvad och ganska otäck berättelse egentligen, med färgstarka och komiska personligheter i stil med Roald Dahls "Matilda". Det är en hel del svåra ord men också ganska många bilder. Samma författare har också skrivit "Gangsterfarmor". Jag rekommenderar den från år 5.


/Susanna


antal sidor: 323


betyg: 4/5

Kommentarer